Det kan vara en utmaning att välja luckor till köket. Det finns ett stort sortiment både när det gäller modeller, material och färger. När man väljer luckmaterial är det bra att ta hänsyn till hur slitstark den behöver vara. Hos barnfamiljer är kraven ofta olika än i ett hem med en eller två vuxna. Man kan åstadkomma mirakel med färger, och till exempel skapa en känsla av utrymme i ett litet kök när man väljer en ljus nyans. Den utvalda dörren definierar också kökets stil, och den bör passa ihop med hemmets övriga inredning.

Hitta din egen stil

Dörrmaterial och modell väljer man ofta redan i första faserna av planeringen. Om du känner att din egna smak inte ännu är definierad så lönar det sig att bekanta sig med ett så stort urval som möjligt så att du kan utforma dina egna åsikter. Dessutom kan du redan efter ett besök få en god uppfattning av vad som finns på marknaden.

Budgeten styr också när man väljer dörrmaterial. Att tillverka trädörrar är ett handarbete och påverkar självklart priset. Laminat och melamindörrar ger möjligheten att utföra en köksrenovering till ett förmånligare pris. Om man vill ha starka färger i köket är MDF-dörrar ett bra alternativ.

I familjer med allergiker tänker man ofta speciellt mycket på inomhusluften. Det finns tre olika renhetsnivåer av inomhusluft varav M1 är den bästa klassificeringen. M1 talar om att varan är ren, att den inte avger någon lukt eller orsakar irritationer. M1 klassificeringen hjälper dig alltså i ditt val. När du vill vara säker på att inomhusluften är i skick efter köksrenoveringen ska du fråga möbel-leverantören vilka dörrar som har fått M1 klassificering. Över 90 % av Puustellis varor har testats, och varenda en av dem tillhör M1 klassen.

TRÄDÖRRAR

Bland trädörrar kan man välja mellan ek, björk, tall och dessutom flera olika sorters fanér. Trädörrar representerar traditionellt snickeriarbete. Kunder som uppskattar kvalitet och naturliga material väljer ofta trädörrar till sitt nya kök. Träets koldioxidutsläpp är litet i relation till sin livslängd vilket gör det till ett miljövänligt val. Trä är slittåligt och åldras vackert. Trädörrar kan färgas med genomskinlig färg, vilket betyder att träets fibermönster vackert lyser igenom färgen. Alla Puustellis trädörrar tillhör M1-klassen.

EK är en väldigt tålig träsort och den lämpar sig också väldigt bra som material för möbler. Det är inte för inte man kallar ek för ädelträ. Utöver möbler tillverkar man också golv och arbetsytor i ek. Ek är hållbart, dess yta ser livfull ut och ofta sägs det att ek bara blir vackrare med åldern. På en ekdörr växlar ljusa och mörka träfibrer och ljuset gör dem lite gula.

BJÖRK har länge varit ett populärt möbelmaterial. Björk utstrålar en varm känsla och dess fibrer är dämpat böljande. Björk är ett segt och hårt material och är slitstarkt.

TALL har gjort en comeback som dörrmaterial under de senaste åren. Man har bland annat valt tallkök till objekt på Bostadsmässan. Tall har kraftiga träfibrer och nyansen får en stark patina.

SPECIALFANÉR är tunt, svarvat träfanér som har blekts eller genomfärgats. Fanéren limmas ihop till så stora bitar som möjligt och sågas sedan på nytt. På så sätt får man jämn kvalitet på fanéren och dess mönster och färgväxlingar hålls behärskade. När man tillverkar specialfanér med särskild yrkesskicklighet gör man det utan att använda lösningsmedel vare sig i tillverkningen, ytbehandlingen eller finslipningen. Man använder odlat och snabbväxande trä i tillverkningen av specialfanér. Ett sådant träslag är poppel. En dörr i specialfanér är ett imponerande alternativ med starka ytmönster som alltid kräver utrymme omkring sig.

 

MDF-, LAMINAT- OCH MELAMINDÖRRAR

MDF är en förkortning som kommer från orden Medium Density Fibreboard, alltså mellanhård fiberplatta. Det är ett trä i specialfabrikat som finmalts och blandats med olika bindningsmaterial. Med hjälp av höga temperaturer pressar man ihop massan till plattor. Resultatet är ett flexibelt, formbart material som går att måla och inte spricker lätt. MDF-dörrens överlägsenhet ligger i dess breda färgsortiment. MDF-dörren har en hård yta, är lättskött och dess yta är mycket slät. Puustellis MDF-dörrar är formgivna så att de är lätta att kombinera med andra dörrmodeller.

En lackad MDF dörr har en vit yta med hög glans. Flera lager lack skyddar dörren emot stötar. Man kan även få denna dörr med M1-klassificering.

LAMINATDÖRRAR tillverkas genom att pressa tiotals skilda skikt med papper med hjälp av harts, dvs. härdad kåda och värme. Laminatdörrens yta kan antingen vara slät eller så kan den ha en texturerad ytstruktur, alltså ett mönster. Laminatdörren avslutas med ett kantband som du själv kan välja. Laminatdörren håller bra emot slitage, stötar och värme.

MELAMINDÖRREN tillverkas nästan exakt på samma sätt som laminatdörren. Här har man bara färre lager papper och därför är den också billigare än laminatdörren. Det är också möjligt att få en texturerad ytstruktur på melamindörren. Melamindörren avslutas med ett kantband som du själv väljer. Laminat- och melamindörrarna tillhör båda den bästa inomhusluftsklassificeringen M1

.

HANDTAG OCH KNOPPAR KOMPLETTERAR DÖRREN

Dörrarna kompletteras med handtag och knoppar. Med tanke på helheten är det viktigt att välja rätt handtag eller knopp. De olika materialen och formerna kan tilltala varandra på ett smakfullt sätt. En högglansig dörrmodell behöver inte nödvändigtvis paras ihop med glansiga knoppar eller handtag, och en modern dörrmodell behöver inte nödvändigtvis mera kantighet. Med material och former kan motsatser vara det lilla extra.

Man kan också integrera, alltså i folklig mun “fälla in” handtaget. När handtaget integreras behövs bara minsta möjliga utrymme för att öppna dörren. Med integrerade handtag kan man ge ett elegant, minimalistiskt intryck.

Dörrarna kan självklart också vara utan handtag, dvs. handtagslösa, då dörrarna öppnas med ett litet tryck.

Det finns gott om dörrmaterial att välja på. Det bästa sättet att bekanta sig med många olika alternativ är att gå och se olika dörrmodeller på plats i en köksaffär. Ofta kommer man först underfund med sina egna preferenser när man börjar vidröra och jämföra olika dörrmaterial sinsemellan. Man kan också alltid låna hem olika dörrmodeller och se hur de skulle passa i det egna köket.

Läsa också: HUR KÄNNER DU IGEN EN KUNNIG KÖKSDESIGNER?

VILL DU FORTSÄTTA LÄSA?
REGISTRERA DIG SOM PRENUMERANT 
AV PUUSTELLIS NYHETSBREV 
SÅ HAR DU TILLGÅNG TILL 
SAMTLIGA ARTIKLAR.

Renoverare
Byggare

Som prenumerant av vårt nyhetsbrev kan du läsa samtliga renoveringsskolans artiklar och är bland de första som får höra om nyheter, erbjudanden och nya Köksgalleribilder.
Samtidigt som du blir prenumerant sparas dina kontaktuppgifter i Puustellis kundregister och du försäkrar dig om att alltid få aktuell information skickad till din e-postadress.

Tack för din prenumeration!

Nu kan du fortsätta läsa renoveringsskolans artiklar.

Som prenumerant av vårt nyhetsbrev får du information om köksrenovering, nyheter, erbjudanden och bilder.

Tack! Ditt meddelande har skickats!

Våra experter kontaktar dig så snart som möjligt.