En bra planering är A och O
Står du i startgroparna inför en köksrenovering och vet inte var du ska börja?
En köksrenovering är ett stort projekt och det är stor investering i hemmet. Grunden för att få ett lyckat resultatet är att ha en bra planering från början till slut. Här går vi genom grunderna när det gäller planeringen av köket. Det är mycket att tänka på så ta gärna hjälp av en köksdesigner som kommer hem och mäter och planerar.
Kartlägg behov
Börja med att fundera över hur du jobbar i köket och vilka behov du har – lagar du mycket mat, är ni många i köket samtidigt, storhandlar du, använder du ugnen mycket i matlagning etc? När du har kartlagt alla frågor kring det så har du skapat dig en klar bild över vilka behov ni har – ska det vara en stor ho eller dubbla, kombinerad kyl/frys eller två separata, upphöjd diskmaskin eller i bänknivå, önskemål om integrerad frukostplats eller köksö etc.
Börja planera
Nu kan du börja fundera över själva planlösningen. Det är viktigt att hitta en lösning där det blir smidigt att arbeta i köket. Mät upp köket och rita det på millimeterpapper eller rutat papper där varje ruta är 10 centimeter. Placera ut var du har vatten, ventilation och kylskåp. Dessa styr mycket av planeringen eftersom vatten och ventilation har fasta mått och kyl och frys behöver en vägg för högskåp. Vatten och ventilation går oftast att flytt några meter i sidled utan problem men vid större ändringar bör du ta ut en fackman för ändamålet. En köksdesigner har kunskap om vad som går att göra för att få till en önskad lösning.
Luftrita
För att få en känsla av hur den nya planeringen i köket kommer att bli är det bra att mäta och sätta små tejpbitar där varje stomme kommer att vara. Då märker du om kökslösningen fungerar eller om något bör ändras.
Kökstriangeln
För att få ett bra flöde i köket där det går smidigt att arbete har kökstriangeln tillämpats i många år. Det är en tänkt linje som går mellan vatten, häll och kyl. Nedan listar vi olika typer av kök där du tydligt ser triangeln mellan dessa punkter.
I-kök
ETT RAKT KÖK är ofta det enda alternativet för små bostäder men också en möjlighet för öppna kök. I ett funktionellt kök ska kylskåpet, spisen och diskbänken ligga nära varandra. Tillräckliga avställningsytor effektiviserar köket.
ii-kök
ETT PARALLELLKÖK som utnyttjar ytorna på ett effektivt sätt är många proffskockars favorit. Rejäla avställningsytor på båda sidorna gör arbetet effektivare.
L-kök
ETT L-FORMAT KÖK passar perfekt för medelstora kök. En effektiv hörnlösning ger mer förvaringsutrymme. Det är lätt att uppnå arbetstriangeln eller tillägga en köksö. Dessutom lämnar köket plats för matbord i samma rum.
u-kök
ETT U-FORMAT KÖK är en utmärkt kökslösning för stora och rymliga kök. För att köket skulle vara funktionellt ska avståndet mellan snickerierna på motsatta väggar vara 1300 mm. Ett matbord ryms bra i den här fungerande lösningen.
Köksö
EN KÖKSÖ kan samtidigt avdela och förena utrymmet. Enhetligheten kan framhävas med hjälp av material och färger. En köksö skapar en samlingsplats för familjens kockar och alla vänner.
Udde
KÖKSUDDE eller halvö som det också kallas kan till exempel vara ett sätt att skapa en köksö i ett litet kök. Ökad förvaringsplats och arbetsyta ger också bättre funktionalitet.